Jokkmokks Bär AB

Om bär

Olika bär innehåller olika ämnen, men alla innehåller vitaminer, mineraler och molekyler som är antioxidanter. Antioxidanter motarbetar fria syreradikaler som får våra kroppar att åldras. Men det finns också andra orsaker till det. De är kemiska molekyler som omfördelar elektronerna. Då stabiliseras syreradikaler.

A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin och olika färgpigment, karotenoider och flavonoider är exempel på vanliga antioxidanter. Flavonoider finns i blåa bär och frukter som blåbär, svarta vinbär och kråkbär. De har visat sig ha en väldigt bra antioxidativ effekt. De olika antioxidanterna samverkar oftast, så det är bäst om man äter olika sorters bär samtidigt.

Vaccinium myrtillus är en av Sveriges vanligaste växter. Blåbärsriset täcker c:a 17 % av Sveriges yta.Blåbär innehåller mycket antioxidanter, bl a flavonoider (antocyaniner), vitaminer, t.ex. C-vitamin och B-vitamin, mineraler, bl. a. kalcium, magnesium, kalium och järn. Dessutom innehåller blåbär mycket betakaroten, förstadiet till A-vitamin. Blåbär anses vara nyttiga, mest för sina höga halter av antioxidanter som bekämpar fria radikaler. Förutom antioxidativ effekt har blåbär både antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper.