Jokkmokks Bär AB

Vad är mathantverk?

Eldrimner – nationellt resurscentrum för mathantverk säger så här: Mathantverk skapar unika produkter med smak, kvalitet och identitet som industrin inte kan ta fram. Det är en varsam förädling av i huvudsak lokala råvaror, i liten skala och ofta knuten till gården. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är närvarande genom hela produktionskedjan. Mathantverk lyfter fram och vidareutvecklar traditionella produkter för konsumenter av idag.

Idag har jag ett antal produkter, alla baserade på bär och med så få tillsatser som möjligt. Min filosofi är att det ska vara både gott och nyttigt och jag blandar ofta olika bär eftersom nyttigheterna då förstärks. Allt eftersom jag kommer fram till nya smakrika bärblandningar kommer de att presenteras här. Det senaste tillskottet är bärremmar som jag sötar med honung.

Jag har en juice på 100% blåbär som jag inte har tillsatt något socker i alls, i Kråkbär med lingon är den totala sockerhalten mellan c:a 12 %.

Inför julen gör jag några olika sorters glögg. Det senaste tillskottet, en kråkbärsglögg med hallon som jag kallar Messaureglögg fick guld på Mathantverks-SM 2013. Glöggen är inte heller så söt, c:a 20 %, vilket de flesta uppskattar.